Verlangen naar een Kind moet door JavaScript ondersteund worden.

Verlangen naar een Kind
Verlangen naar een Kind

Zelfinseminatie (ZI)

Zelfinseminatie is de meest gebruikte techniek voor het bewerkstelligen van een zwangerschap. Vergeleken met andere inseminatietechnieken wordt er hier gebruik gemaakt van 'vers' sperma van de donor. Hierdoor zijn de kansen op een zwangerschap het grootst.

Hier zal in chronologische volgorde verteld worden hoe de zelfinseminatie in zijn werk gaat, waardoor u het daarna zelf kunt uitvoeren.

Benodigheden

  • Potje
  • Spuitje van 10 ml
  • Kussen
  • Handdoek

Het potje en het spuitje zijn te koop bij elke apotheek.

Wijze van inseminatie

Voorbereiding

Voordat de zelfinseminatie zal plaatsvinden, zullen het potje en het spuitje eerst gereed gemaakt moeten worden.
Haal het spuitje uit de verpakking en doe hem 1 keer open en dicht. Dit moet je doen om te voorkomen dat het opzuigen van het sperma uit het potje straks stroef gaat. Bij het potje moet je alvast de deksel verwijderen, zodat de donor zijn sperma er direct in kan ejaculeren.

De donatie van de donor

Het is nu de taak aan de donor om zijn sperma in het potje te ejaculeren. Het beste kan de donor liggen op een normaal bed met in 1 van zijn handen het potje zonder deksel klaar hebbend / vasthoudend, zodat hij direct zijn sperma erin kan ejaculeren. Het spuitje moet ook bij hem in de buurt liggen.
Na de ejaculatie gaat de donor zijn sperma direct opzuigen in het spuitje. Het is hierbij belangrijk dat de donor het potje met daarin sperma zo weinig mogelijk beweegt om zo te voorkomen dat er sperma aan de rand blijft zitten. Op die manier gaat er zo weinig mogelijk sperma verloren.
Het potje met daarin het spuitje met daar weer in het sperma kan de donor laten staan, zodat de ontvanger zijn sperma kan (laten) insemineren.

De inseminatie van de ontvanger

De ontvanger hoeft nu slechts het spuitje met daarin het sperma bij haarzelf in de schede te brengen of in te laten brengen door iemand anders. Dit kan op twee manieren.
De eerste manier is dat de ontvanger met haar achterwerk omhoog ligt op een kussen met daarop een handdoek voor de hygiene. Vervolgens kan zij zichzelf insemineren of laten insemineren door haar partner of haar spermadonor. Nu moet ze 20 minuten blijven liggen om de spermacellen zo de kans te geven naar de baarmoeder te kunnen zwemmen. Dit blijven liggen is het belangrijkst van de hele zelfinseminatie! Na die 20 minuten kan de ontvanger opstaan. De zelfinseminatie is voorbij.
De tweede manier is dat de ontvanger gehurkt gaat zitten met haar billen omhoog en lichaam naar beneden. De partner of donor zal het sperma dan moeten insemineren.
Vervolgens moet de ontvanger 20 minuten zo blijven in hurkstand. Na die 20 minuten kan de ontvanger opstaan. De zelfinseminatie is voorbij.

Let op: Doe het insemineren met een spuitje voorzichtig. De kans bestaat dat de ontvanger zichzelf prikt of wordt geprikt met (bacteriele) infecties tot gevolg. Deze infectie kan soms ook de oorzaak zijn van een (vroege) miskraam. Als je dit wilt voorkomen, kun je het veiligst kiezen voor natuurlijke inseminatie.

Wanneermoet de zelfinsematie plaatsvinden?

De zelfinseminatie wordt altijd uitgevoerd rond de eisprong van de ontvangers. Meestal doneert de donor 2 tot 3 keer rond die eisprong met 1 dag ertussen.

De data voor de zelfinseminatiepogingen worden via verschillende methoden berekend:

  1. Temperaturen
  2. Sympto/thermale methode
  3. LH-testen
  4. Bloedbepaling
  5. Echo

Men kan er ook voor kiezen om de 10e, 12e en 14e dag na de eerste dag van de menstruatie te nemen als de zelfinseminatiedagen.
De eisprong valt meestal op 13e dag na de eerste dag van de menstruatie.

Voor meer informatie: www.zelfinseminatie.nl

Powered by:
DHTML Menu By Milonic JavaScript